Den internationella nyårsmaten som gör dig lycklig

Home / Blogg / Den internationella nyårsmaten som gör dig lycklig

Mat är en viktig del av nyårsfiranden över hela världen. I många länder ska måltiderna kring det nya året dessutom bringa lycka. Här får du exempel från fyra olika världsdelar!

USA

Nyårsdagen i den amerikanska södern innebär för många en stor portion ”Hoppin John”. I denna ärt- och risrätt symboliserar ”black-syed pers” (svartögda bönor) mynt, och en del sydstatare förstärker vidskepelsen ytterligare genom att lägga mynt under skålarna eller i själva rätten. Antalet överblivna ärtor är också viktigt … Om tre är kvar efter din sista sked så kommer det kommande året ge dig romantik och lycka!

Karibien & Sydamerika

Fläskkött är en vanlig symbol för välstånd i  flera länder. På nyårsdagen gör lyckligt lottade på Kuba fläskstek, medan brasilianare kör på en blandning av linser och fläsk. För att få till den latinamerikanska känslan i ditt kök kring nyår kan du utnyttja stekspadet från någon fläskrätt för att göra en härlig sås. För att göra en silkeslen fläsksås häller du stekspad, 2 msk mjöl, 2 msk smör och 2 koppar kycklingbuljong i Vitamix-behållaren. Blanda ingredienserna i 45 sekunder på hög hastighet och häll över i en kastrull. Låt såsen sjuda tills den är helt förtjockad, vilket bör ta lite över 10 minuter .

Kina

Kineser satsar ofta på fisk till nyår, och vilken typ de väljer beror på hur fisknamnen låter på olika kinesiska dialekter. Några sorter har nämligen namn som fonetiskt liknar fraser med positiva innebörder. Till exempel låter havskatt som ” årets överskott” och ruda låter som ” lycka ” på vissa dialekter .

Om du vill testa en ”lycklig” kinesisk nyårsrätt är det alltså fisk som gäller. Använd en Vitamix för att sätta ihop en snabb sås som funkar med all fisk: en citron- och  smöremulsion med spad från kokningen av fisken. Häll spad, 2 msk smält smör, 1/2 matsked färskpressad citronsaft och färska örter i behållaren. Mixa i 30 sekunder på hög hastighet och ringla den färdiga såsen över fisken .

Italien

I Italien är ”cotechino e Lenticchie” nyårsdagens löftesrika måltid. Cotechino-korv tillagas med linser. Just linser påstås ge dig och dina gäster välstånd under det kommande året. ”Zuppa di Lenticchie”, linssoppa, är ett annan vanlig sätt att få in linser i italiensk nyårsdagsmat. Lägg en morot, en stjälk selleri, en lök, två vitlöksklyftor, 1 1/2 msk tomatpuré, 15o cl kyckling- eller grönsaksbuljong och 2 msk olivolja i en Vitamix.

Pulsera ingredienserna tills grönsakerna är grovt hackade . Häll soppbasen i en kastrull och tillsätt 2 1/2 dl linser, ett lagerblad och salt efter smak . Låt soppan sjuda tills linserna är mjuka ( tar ca 20 minuter). Krydda soppan med salt , färska örter och nymalen svartpeppar efter smak. För en starkare smak, addera två eller tre helt kokta italienska korvar i soppan under de sista 10 minuterna.

Vitamix

”Världens bästa blender” hjälper dig göra rätter från alla världens hörn. Innan du testat en Vitamix har du inte mixat på riktigt!

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE AV VITAMIX HÄR – BUTIKER OCH WEBBSHOPAR!

Related Posts
Julesmoothie | The BlenderJordnötssmör | The Blender