Ät för miljön

Home / Blogg / Ät för miljön

Om alla bidrar med lite så kan vi förändra världen!

Att tänka på hur det man äter påverkar miljön är ett viktigt steg i rätt riktning, men att det skulle vara krångligt stämmer inte alls.

Idag har vi möjlighet att välja vad vi vill äta, och därmed kan vi göra ett aktivt val – med vår jord i åtanke.

Vitamix.com tipsar om vad man kan tänka på:

  • Välj naturliga, eko-vänliga och organiska produkter – de är mindre energikrävande att producera med lägre halter koldioxidutsläpp.
  • Ät närproducerat och säsongsanpassat – genom att äta efter säsong kan du välja mat som finns lokalt och därmed välja bort sådant som måste transporteras långa sträckor.
  • Hållbara proteinkällor, välj det som släpper ut så lite växthusgaser som möjligt – Nötkött, lamm och get är värst, därefter kommer fläsk, mejeri (mjölk, ost), kyckling. Lägre ner på skalan hittar vi fisk, ägg, nötter, frön, soja, ris, ärtor, vete. Det bästa är att välja så mycket växtbaserade proteinkällor som möjligt.
  • Odla eget – det bästa alternativet för att minska utsläppen. Förutom att drastiskt minimera sitt eget bidrag till utsläppen, så bidrar man även med mer växtlighet som har förmågan att minska halterna av koldioxid i atmosfären och ersätta det med rent syre.
Related Posts